20. ruj 2013.

ŠEST TRIKOVA ZA USPJEŠNO CJENKANJE

 Kupovina nekretnine često se svodi na dobro pregovaranje. Što ste bolji pregovarač, bolje ćete uslove izvući za cijenu koju ste spremni platiti. To se pogotovo odnosi na situacije poput ove u kojoj se trenutno nalazi naše tržište nekretnina. Cijene u oglasima su ostale iste uprkos padu prodaje, ali ako se znate dobro cjenkati svi su argumenti na strani kupca i velike su šanse da ćete postići nižu cijenu. Poenta tržišta je u ponudi i potražnji i to je jedini zakon. Ako znate kad je vrijeme na strani potražnje odnosno na strani kupaca, vrijeme je za akciju.

Uz dobru pripremu i dobro pregovaranje, prednost može biti na vašoj strani. Kad se odlučite na kupovinu nekretnine ključna stvar je da se dobro pripremite, prikupite potrebne informacije i argumentovano branite svoje stavove. Evo nekoliko savjeta kako što bolje pregovarati i kako postići što nižu cijenu nekretnine.

1. Tražite prodavca kojem se žuri prodati nekretninu.
U oglasima često može stajati napomena „hitno prodajem“. Tu je naravno vaša prilika. Onaj ko želi svoju nekretninu prodati što prije vrlo vjerovatno će biti manje strpljiv u pregovorima i popustljiviji na zahtjeve potencijalnog kupca. Naime, mnogo je razloga za to. Možda je prodavac već kupio novu nekretninu pa treba novac ili su u pitanju neki drugi lični razlozi poput razvoda braka ili selidbe, ali koji god da je razlog morate biti svjesni da ako vi nećete iskoristiti priliku za cjenkanje, neko drugi hoće.

2. Budite brzi i pametni.
Kad pregovaranje potencijalnih kupaca i prodavaca započne, pobjediće onaj koji prvi uoči priliku. To prvenstveno znači da morate redovno čitati oglase u štampi i na internet portalima i pažljivo čitati svaki oglas. Uvijek je u prednosti onaj koji prvi kontaktira prodavca. Nakon što ga kontaktirate telefonski, potrudite se što prije, po mogućnosti isti dan, dogovoriti sastanak i razgledanje nekretnine. Jednostavna psihologija kaže da ako ste se tako potrudili ostavljate utisak pouzdanog i zainteresovanog kupca, a niste ostavili vremena prodavcu da uopšte stupi u kontakt s drugim potencijalnim kupcima. Ako ste vi jedini kupac kojeg ima na raspolaganju, biće svakako popustljiviji. Brza akcija, dakle. Ako želite neku nekretninu, nemojte odugovlačiti s dogovorom.

3. Dobro se pripremite.
Ako određene poteze napravite i riješite prije nego što ste našli nekretninu, to vam daje na brzini. Dakle, osnovno pitanje – finansije, možete dijelom riješiti i prije nego pronađete nekretninu. Raspitajte se u banci o svom finansijskom stanju i mogućnostima, odredite visinu zaduženja do koje možete ići, nabavite svu potrebnu dokumentaciju. Ako odučite da ne možete platiti više od određene svote, onda nećete gubiti vrijeme na razgledanje nekretnina čija je cijena znatno iznad vaše postavljene granice. Unaprijed se takođe raspitajte i nađite pouzdanog građevinara kojeg ćete pozvati da pogleda nekretninu nakon što je pronađete.

4. Raspitajte se o potencijalnim koristima.
Naime, cijenu nekretnine, osim lokacije, stanja u kojem jeste, te veličine određuju i okolni sadržaji i potencijal nekretnine u budućnosti. Ako kupujete na primjer nekretninu od komšije, moguće je spojiti dvije nekretnine ili članovi vaše porodice mogu živjeti u drugoj nekretnini. Ako je u blizini studentsko naselje ili slični sadržaji to svakako podiže vrijednost vaše nekretnine.

5. Držite se osnovnih pravila.
Izbjegavajte nekretnine na glavnim saobraćajnicama koje su obično bučne zbog saobraćaja. I svakako izbjegavajte nekretnine u blizini željezničke pruge. Bez obzira koliko vam nekretnina odgovarala, dokazano je da je takve nekretnine puno teže prodati što vam može biti problem jednom kad odlučite vi prodavati tu nekretninu.

6. Posljednje pravilo zahtjeva strpljenje.

Dobar pregovarač mora biti strpljiv, uočiti svoju šansu i dobro je iskoristiti. Ako ne uspijete iz prve, ne gubite strpljenje. Nekretninu ne kupujete često, isplati se čekati za najbolju pogodbu.


Nema komentara:

Objavi komentar