29. srp 2013.

Kako učiniti mali stan vizuelno većim

Svi koji prodaju svoju nekretninu voljeli bi da izgleda što je moguće veća i komfornija. Pa iako je vaša nekretnina možda mala kvadratima, ne znači da ne možete učiniti nekoliko stvari kako bi je barem na izgled prikazali većom. Svaki prostor može se učinit većim primjenjujući nekoliko jednostavnih trikova koje ćemo ovdje izložiti. Stoga, hajde da probamo, kao magijom učiniti vaš mali, prenatrpani prostor većim.

Rasvjeta
Sve počinje sa pravilnom rasvjetom. Svjetlost privlači prostor, dok ga tama odvlači i prikriva. Dakle, prije svega, iskoristite svo prirodno osvjetljenje do kojega možete doći. Ne blokirajte prozore sa teškim zavjesama ili tamnim komadima namještaja. Umjesto toga, uokvirite izvore prirodne svjetlosti u stanu sa prikladnim svjetlijim namještajem ili možda nekim odgovarajućim rasvjetnim tijelima. Svijetla soba uvijek daje jak osjećaj prozračnosti od tamne.

Boje
Sa istom idejom na umu, koristite svijetle nijanse boja u svom domu. Vaši zidovi, podovi i stropovi su najvažniji u odabiru boja, jer zauzmaju najviše prostora. Za najbolji rezultat, zidove i stropove ofarbajte u neutralnu, svijetlu boju koja zrači svjetlošću, pa će i podovi izgledati svjetliji nego što možda u stvarnosti jesu. Boja na zidovima će učiniti prvu veliku razliku. Ako su podovi tamni pa daju sobi osjećaj neke težine, presjecite ih sa nekoliko svjetlijih sagova, kako bi izbjegli velike tamne površine. Pa i kod namještanja, trudite se koristiti što je moguće manje tamnih komada.

Nered
Rješite ga se! Za većinu ljudi, to znači uklanjanje oko polovine nepotrebnih i možda i dragih uspomena poredanih duž cijelog stana. Možda će vam nakon toga dom izgledati nekako prazan, ali potencijalnim kupcima, samo će dati više slobodnog prostora.

Ogledala
Stari klasični trik, ali još uvijek u upotrebi iz prostog razloga - što radi. Prvo, osigurajte da u kupatilu imate veliko ogledalo, jer je to najvjerovatnije najmanja prostorija koju imate u stanu. Još jedno ogledalo uklopite u spavaćoj sobi iznad garderobera ili na nekom sličnom mjestu. Zatim, ukoliko se ogledalo može uklopiti u kuhinju, dnevni boravak ili bilo koju drugu prostoriju, ubacite ga. Možda neko pored stola ili neupadljivo između fotografija. Neko obično ogledalo ili sa umjetničkim okvirom. Ogledalo reflektuje sliku i svjetlo, pa kreira iluziju većeg prostora.

Opremanje stana
Prvo, smanjite količinu namještaja. Prije svega u sobama koje izgledaju prenatrpano. Manje namještaja, više prostora, ne može biti jednostavnija formula. Zatim pogledajte pažljivo tlocrt stana. Trebaju vam otvoreni aranžmani,  koji ne blokiraju prostor za komunikaciju između prostorija i unutar prostorija. Četvrtasti predmeti smanjuju saobraćaj u stanu i ometaju kretanje. Povećanjem protoka saobraćaja, možete učiniti da vaš stan izgleda veći.

Čistoća
Prozračna, čista prostorija uvijek će izgledati veća nego prašnjava i zagušljiva. Pa, imajući to u vidu, napravite generalno čišćenje, ne preskačući sve one često zaboravljene ćoškove, lampe, ventilatore, zatim prostore iza namještaja, kao i vrhove ormara. Svaka mala fleka na tepihu, ekserčić u zidu ili tek djelićak prašine ili prljavštine bilo gdje u stanu, odvući će oko kupca sa otvorenog prostora na taj detaljčić.

Knjige
Na policama, veće i tamnije knjige redajte na donje police, a manje i svjetlije na gornje. Taj jednostavni trik prenijeće težinu prostora na dno, ostavljajući gornji dio otvorenim i svjetlim.

Namještaj
Koristite dugačke i široke komade namještaja gdje god je to moguće: dugačke zavjese, visoke biljke, široke regale. Ukoliko je moguće koristite stoliće sa staklenim površinama i aerodinamičan namještaj kako bi dobili na prostoru. 

Nema komentara:

Objavi komentar